Ge kent dat ongetwijfeld, juliennesoep. Groentensoep met (hele) kleine stukjes groenten.
Vertaald in mijn wereld: de enige groentesoep die ik heel graag eet, met dank aan ons moeke.
Ons moeke aka mijn grootmoeder. Ons moeke kookte voor ons quasi dagelijks een driegangenmaaltijd, zoals dat hoort bij die ‘ouw mannen’. Soep, een hoofdschotel met patatten en groenten, en dessert gaande van pudding tot een stuk fruit – soms mooi in een bloem gedrapeerd op het bord. Ons moeke is er niet meer, maar ik ben blij dat mijn soep hetzelfde smaakt als de hare.
Ik ben niet altijd de meest makkelijke groenteneter en eet ze vooral als ze of rauw, of in de soep gedraaid zijn. En ik eet liefst fijne soep – die zo nog eens door de zeef is gehaald. Maar deze soep mét stukjes, zo lekker!
Dat kan met diepvriesgroenten-in-julienne-gesneden, maar dat doe ik niet.
Ik haal verse groentjes, en ik sta te snijden als een halve gare, ja.
Wat heb je nodig?
2 wortels
1 preiwit
1 courgette
2 sjalotjes
1 dikke ui
4 selderstengels
1 el PH groentenbouillon
3 à 4 l water – naargelang hoe je dat zelf graag eet, met veel water bouillon of minder
peper
zout
vermicelli – letterkes!
TO DO.
De courgette schillen. De ‘draden’ van de selderstengels halen.
Alle verschillende groentjes in julienne snijden. En ja, bij mij zijn dat echt miniscuul kleine stukjes.
Een pot vullen met het water. Wanneer het water kookt, de groentjes toevoegen, alsook 1 eetlepel van Piet’s groentebouillon en 35 minuten laten koken op zacht vuur. De vermicelli toevoegen en nog een 5 à 10 minuten laten doorkoken. Afkruiden met peper en zout et voila.
Er kunnen eventueel balletjes bij in, of kip.
En het is een volwaardige maaltijdsoep. Smakelijk!
Geef een reactie