Ik weet het, ik beloofde eerder dit recept te posten. Maar toen dacht ik “volgende keer zal ik foto’s maken tijdens the making of en dat komt in orde”. Ja tuut. Ook nu heb ik geen foto’s van the making of, maar ik veronderstel dat de meesten van jullie mijn story zagen – en dus weten hoe het eindresultaat er moet uitzien: als een baksteen. Maar dan van strontjes.
WAT HEB JE NODIG?
Voor 1 exemplaar – dat niet omvalt en dat kan tellen voor 10 personen of meer.
- 2 pakken Delacre Gateau koeken (soldatenkoeken gelijk ze zeggen)
- 3 à 4 potjes Balade (de halfvolle, ongezouten versie)
- Canderel in poedervorm
- (melkchocolade) hagelslag
- (halfvolle) melk
HOE MAAK JE HET?
Begin alvast met de boter buiten de koelkast te zetten, een uurtje op voorhand.
Dat maakt ze zachter en makkelijker te mengen.
Neem een grote kom en doe hier de boter in. Voeg Canderel toe en mix; ik gebruik hiervoor mijn handmixer met de kegelvormige (gedraaide) kloppers. Qua hoeveelheid Canderel, is het toevoegen en proeven of de ‘crème-au-beurre’ al zoet genoeg is. Opletten: Canderel zoet feller dan suiker – beetje bij beetje toevoegen.
Je neemt een diep bord en vult dit met melk. Daar gaat telkens de koek in, en dan op een schotel. Gewoon even helemaal onderdompelen en hop. Ik zorg er voor dat er twee van die vierkante koeken naast elkaar liggen. Je neemt een mes en smeert hierop een laagje van je zelfgemaakte crème-au-beurre. Deze stappen herhaal je tot je – naar eigen normen – hoog genoeg bent. Op het einde smeer je nog crème-au-beurre helemaal langs de kanten en strooi je de hagelslag er over. Dat is het minst leuke deel indeed.
Kortom: je gaat hetzelfde te werk als bij de ‘bekende’ koekjestaart,
maar vervangt de petit beurres door soldatenkoeken en de koffie door melk!
De baksteen is het lekkerst na een nachtje koelkast en kan je een dag of 5 bewaren. Mjam!P.S. Neen, ik weet niet waarom wij dat ‘nen baksteen’ noemen.
P.P.S. Niet de beste foto’s, maar klik eens door naar de bday-post van twee jaar geleden.
En laat weten of het lukt!
2
Dat kan toch alleen maar kei lekker zijn!
Oh man, koekskestaart, dat is echt nostalgie! Mijn metje maakte dat altijd vroeger. Heb het zelf ook al wel eens met speculozen gemaakt maar petit beurrekes zijn toch favoriet. Origineel wel, zo met die soldatenkoeken, ik eet dat alleen niet zo graag :p
Irene onlangs geplaatst…On repeat #6
Trouwens! Ook lekker om nesquick door de boter te doen 😀
Irene onlangs geplaatst…On repeat #6